Skip to main content

Vinprovning & guidning


Vi guidar er i vingården där vi berättar om hur vinodling går till på våra breddgrader. Inne i vårt vineri visar vi vår tillverkningsprocess och förklarar  hur vinet får sin unika karaktär. Vi avslutar med en provning av vår cider, vårt mousserande vin samt en champagne i vårt provningsrum.

Vinprovningspaket - sommar

Under sommarsäsongen erbjuder vi ett vinprovningspaket med tillhörande barmeny. Provningen börjar klockan 17 och pågår till 18.30, därefter har ni ett bord i baren där ni serveras en två-rätters barmeny. Pris: 700 kronor/person inklusive barmeny.

Öppettider: 31 april och 1 maj. Mellan den 3 maj och 15 juni har vi öppet fredagar och lördagar. Från den 19 juni till den 31 augusti har vi öppet onsdag till söndag. Från den 6:e till den 14:e september har vi öppet fredagar och lördagar.

Vinprovningspaket - vinter/vår

Från den 27 januari till den 27 april erbjuder vi ett vinprovningspaket med tilltugg.

Varje lördag klockan 15 till 17.
Pris: 600 kronor/person.

Boka vinprovning här

Vinet

Solarisdruvan ger ett aromatiskt vin med doft och smak av gröna äpplen, citrus, krusbär och fläder. Druvan har en hög syra vilket gör att den lämpar sig väl för att producera mousserande vin och för lagring.

Vår vision är att producera världens bästa mousserande vin på druvan Solaris. Men också ett vin som har en tydlig smak av vår plats och vårt klimat. Redan från start bestämde vi oss för att  ta in experthjälp från Champagne. År 2017 kom Pierre-Yves Bournaias från IOC i Epernay in i företaget för att stötta oss i uppbyggnadsfasen av produktionen. Sedan dess är han vår konsult och vägleder oss i de olika produktionsfaserna som tasting och blending.

År 2026 kommer vi att vara i full produktion från samtliga 10 000 stockar och då har allt vin har lagrats minst 36 månader på flaska. Det vin vi gör varje år är en Cuvée Tradition, dvs en blandning av viner från skördeåret och vin från tidigare årgångar som lagrats enligt Perpetuell Reserv. Delar av vårt vin jäser vi på ståltank och delar på gamla franska ekfat.

Utöver vårt Cuvée Tradition gör vi en Franc de Pied från våra 2000 rotäkta Solarisstockar. Vår Franc de Pied vin har inte legat på ekfat och lagras lite längre på flaska för att utveckla de sekundära aromerna. Vissa år, när förutsättningarna är exceptionellt bra, gör vi ett årgångsvin ”Millesime” som vi degorgerar när den mognat färdigt.

SÄRTSHÖGA VINGÅRD
MILLESIME 2017

ALCOHOL: 12 %

DOSAGE: Brut Nature

APPEARANCE: A clear wine with a yellow colour. Rich bubbly

NOSE: Clean and medium intensive aroma. Rich yellow fruit.

PALATE: Dry, high acidity with medium light body. Delicate mousse, medium intensive flavour, secondary aromas, long finish.

AGEING: Good potential


Våra viner finns på följande restauranger: Ombergs Turisthotell, Restaurang Hörnet i Vadstena. Restaurang Jord och Stångs Magasin i Linköping samt på Niklas Ekstedts tre restauranger Ekstedt, Hillenberg, Tyge&Sessil i Stockholm.

SÄRTSHÖGA VINGÅRD
CUVÉE TRADITION

ALCOHOL: 12,5 %

DOSAGE: 6 g/l

APPEARANCE: A clear wine with a pale lemon colour. Rich bubbly

NOSE: Clean and medium intensive aroma. Green apple, elder flower and gooseberry.

PALATE: Dry, high acidity with light body. Delicate mousse, medium intensive flavour, light secondary aromas, long finish.

AGEING: Good potential

SÄRTSHÖGA VINGÅRD
CIDRE MOUSSEUX 2018

ALCOHOL: 7 %

DOSAGE: 4 g/l

APPEARANCE: A clear cider with a deep gold colour. Rich bubbly

NOSE: Clean and medium intensive aroma. Ripe red apple

PALATE: Dry, medium acidity with medium body. Delicate mousse, intensive flavour of ripe apple, secondary aromas, medium long finish.

AGEING: Good potential