Skip to main content

Vi planterade våra första vinstockar år 2013 och sedan dess har vingården vuxit successivt. Idag har vi 10 000 stockar av den gröna druvan Solaris – en så kallad PIWI-druva som mognar tidigt och är extra motståndskraftig mot svampsjukdomar. Att den är så motståndskraftig gör också att vi inte behöver skydda våra druvor mot annat än mjöldagg vilket görs med en låg dos av svavelnäring några gånger per säsong. 

Att jorden mår bra är en förutsättning för all odling. Det vi tar från jorden i form av skörd tillför vi genom kompost och mellangrödor. Mellan vinraderna odlar vi växter som ger näring till jorden, binder kol och lockar till sig bin, humlor och andra insekter. 

Året på vingården


Många tror att man som vinbonde har det ganska lugnt under vinterhalvåret, det stämmer inte riktigt. Mellan februari och april är det fullt upp med vinterbeskärning, dvs alla våra 10 000 vinrankor ska klippas och bindas upp, ett jobb som helt och hållet görs för hand med en sekatör. Under samma period är det också en hel del arbete som pågår i vineriet, där vin ska buteljeras och degorgeras.

I april och maj börjar vårbruket, då tillför vi klippet från vinterbeskärningen och kompost till vingården. Maj månad är en kritisk tid för oss, då börjar vinet att knoppa samtidigt som det fortfarande finns risk för frost. Oftast kan det komma en köldknäpp i samband med fullmåne och då kan det bli några sömnlösa nätter då vi får använda vår fläkt i vingården för att cirkulera luften och hålla frosten borta.

I juni börjar det ta fart ordentligt, då rensar vi ogräs, plockar bort knoppar och i slutet av månaden  är det blomning. Därefter, och under hela sommaren, plockas det sidoskott och rensas ogräs. Någon gång i slutet av juli eller början på augusti är det dags att klippa bort löv som skuggar druvorna för att dra nytta av alla sensommarens solstrålar.

Någon gång under september är det dags för skörd och då behöver man ha full koll på hur mognaden ser ut dag för dag. Skördetiden är årets höjdpunkt. Vi skördar under ett par tre dagar och alla druvor pressas direkt vid skördetillfället.

Efter skörd är det några månaders vila i vingården. Då börjar aktiviteten i vineriet där det är dags för blending, tasting, degorgering och buteljering.

Vinet

Solarisdruvan ger ett aromatiskt vin med doft och smak av gröna äpplen, citrus, krusbär och fläder. Druvan har en hög syra vilket gör att den lämpar sig väl för att producera mousserande vin och för lagring.

Vi har valt att fokusera helt på mousserande vin. Dels för att vi älskar bubbel men också för att vårt nordliga läge passar utmärkt för att producera mousserande då man skördar druvorna vid lägre sockerhalt jämfört med stilla vin.

Vår vision är att producera världens bästa mousserande vin på druvan Solaris. Men också ett vin som har en tydlig smak av vår plats och vårt klimat. Redan från start bestämde vi oss för att  ta in experthjälp från Champagne. År 2017 kom Pierre-Yves Bournaias från IOC i Epernay in i företaget för att stötta oss i uppbyggnadsfasen av produktionen. Sedan dess är han vår konsult och vägleder oss i de olika produktionsfaserna som tasting och blending.

År 2026 kommer vi att vara i full produktion från samtliga 10 000 stockar och då har allt vin har lagrats minst 36 månader på flaska. Det vin vi gör varje år är en Cuvée Tradition, dvs en blandning av viner från skördeåret och vin från tidigare årgångar som lagrats enligt Perpetuell Reserv. Delar av vårt vin jäser vi på ståltank och delar på gamla franska ekfat.

Utöver vårt Cuvée Tradition gör vi en Franc de Pied från våra 2000 rotäkta Solarisstockar. Vår Franc de Pied vin har inte legat på ekfat och lagras lite längre på flaska för att utveckla de sekundära aromerna. Vissa år, när förutsättningarna är exceptionellt bra, gör vi ett årgångsvin ”Millesime” som vi degorgerar när den mognat färdigt.


Vinprovning & guidning

Vi guidar er i vingården där vi berättar om hur vinodling går till på våra breddgrader. Inne i vårt vineri visar vi vår tillverkningsprocess och förklarar  hur vinet får sin unika karaktär. Vi avslutar med en provning av vår cider, vårt mousserande vin samt en champagne i vårt provningsrum.

Läs mer här